به گزارش مشرق، «جعفر قنادباشی»، کارشناس ارشد مسائل آفریقا و سفیر سابق ایران در لیبی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در خصوص مناسبات واشنگتن و قاهره به دنبال سفر السیسی به آمریکا و حمایتهای دونالد ترامپ از نظامیان مصر، با اشاره به اینکه واشنگتن به دنبال استفاده از السیسی به عنوان مبارک تازه نفس است، بیان داشت: سفر السیسی به آمریکا را باید سفری مبتنی بر اراده دو کشور تلقی کرد. السیسی و ترامپ هر دو در صدد دیدار با یکدیگر بودند. ترامپ با توجه به اهداف منطقهای خود از رئیس جمهور مصر استقبال میکند. ارتباطات السیسی با غرب بسیار جدی است و در دوران اوباما به ظاهر اینگونه اعلام شد که روابط آنها به سردی گراییده، اما روابط راهبردی مصر و آمریکا هیچگاه سرد نبوده است.
وی با توجه به اینکه آمریکاییها به دلیل عدم تضعیف پایگاه السیسی در مصر تلاش میکردند ارتباطات آشکار با وی نداشته باشند، افزود: بر این اساس سفر السیسی به معنی علنی شدن روابط راهبردی نظامیان مصر با آمریکا است. این موضوع به این معنی است که دوران مخفی نگاه داشتن روابط به پایان رسیده است. چراکه آمریکاییها قصد دارند از مصر استفادههای بیشتری داشته باشند. ترامپ درصدد است در منطقه خاورمیانه به نوعی دکترین نیکسون معروف به ویتنامیزه کردن به معنی واگذاری امنیت منطقه به کشورهای وابسته به آمریکا را اجرا کند.
کارشناس ارشد مسائل آفریقا با بیان اینکه ترامپ معتقد است مداخلات مستقیم آمریکا در دوران بوش و اوباما به زیان آمریکا بوده است، گفت: وی بر این باور است که این امر باید به وسیله کشورهای متحد آمریکا و بودجههای منطقهای اداره شود. عربستان میتواند تأمینکننده بودجه باشد و مصر نیز با توجه به جمعیت هشتاد میلیونی و ظرفیتهای نظامی خود میتواند به پایگاه جدید آمریکا در منطقه تبدیل شود. آمریکاییها پیش از این در زمان انور سادات و اوایل دوره حسنی مبارک سعی کردند مصر را به پایگاه نظامی خود تبدیل کنند؛ لذا مانورهای نظامی مشترک با مصر تحت عنوان مانور ستاره درخشان به انجام رساندند. با این حال آنها موفق نشدند از مصر یک پایگاه نظامی بسازند.
وی با اشاره به گرایشهای ضد آمریکایی کنونی در مصر اضافه کرد: ممکن است دستیابی به این امر مذکور به راحتی ممکن نباشد. به نظر میرسد ترامپ با توجه به دیدگاه خود و فرستادگانی که ماههای پیش به مصر فرستاده است، قصد دارد السیسی را به عنوان یک مبارک تازه نفس استفاده کند. ترامپ با توجه به تسلط وی به ارتش مصر به دنبال تبدیل این کشور به پایگاه مدافع منافع آمریکا است. البته عربستان نیز مشوق چنین موضوعی است. باید به این نکته اشاره کرد که السیسی زمان خوبی را برای سفر به آمریکا انتخاب کرد؛ چراکه فضای مصر به دلایل مختلف آرامتر از ماههای پیش است.
قنادباشی با توجه به تغییرات اخیر در مصر مطرح کرد: زمانی که جزایر صنافیر و تیران در اختیار عربستان قرار گرفت، دادگاه اداری آن را لغو کرد؛ اما دادگاه مجدداً آنها را در اختیار عربستان قرار داده است. زمانی که دادگاه حکم واگذاری را لغو کرد، مرم شادی کردند؛ اما بعد از رأی مجدد دادگاه مبنی بر تعلق گرفتن جزایر به عربستان، صدای مخالفتی در مصر به گوش نمیرسد. این موضوع از آرام بودن جو حاکم حکایت دارد؛ اما این امر با تهدیدها، سرکوبها، بزرگ کردن خطر تروریسم و تطمیع مخالفان امکانپذیر شده است. این عوامل باعث شد جامعه مصر از سفر السیسی به آمریکا ناخشنود نشود.
وی با بیان اینکه السیسی اکنون نیاز دارد که به عنوان یک نیروی برتر مورد پشتیبانی آمریکا قرار بگیرد، اشاره داشت: السیسی در دیدار با ترامپ، توانمندیهای خود را در سرکوب جریانهای تروریستی مطرح کرد و این موضوع مورد استقبال ترامپ قرار گرفت. وی سرکوب سینا و کمک به سرکوبها در لیبی را به عنوان نشانههایی از توانمندی خود بیان کرد. رئیس جمهور مصر نیازها و توانمندیهایی دارد. آمریکاییها میتوانند نیازهای وی را برطرف و از او حمایت کنند. با این حال ممکن است در اروپا از السیسی به دلیل مسائل حقوق بشری چندان حمایت نشود. اکنون ترامپ میتواند از السیسی حمایت و حتی کشورهای دیگر را وادار به همکاری با او کند.
سفیر سابق ایران در لیبی با تأکید بر اینکه السیسی میخواهد به غربگرایان مصر بقبولاند که نیروی برتر است، افزود: السیسی به سفری رفت تا به رقبای خود بفهماند آمریکا پشتیبان و حامی او است. ترامپ نگران بود که رئیس جمهور مصر از بین متحدان و وابستگان آمریکا حذف یا در بین آنها تضعیف شود. البته نباید نقش سعودی را در تشویق السیسی برای رفتن به آمریکا و تشویق ترامپ برای کمک به السیسی نادیده گرفت. دلارهای نفتی عربستان در روی کار آمدن ترامپ تأثیرگذار بوده است. وزیر خارجه عربستان در سفر خود به آمریکا اعلام کرد که مصر در اختیار واشنگتن است.
وی با اشاره به اینکه آمریکا در ضعیف ترین موقعیت خود در منطقه قرار دارد، تأکید داشت: ترامپ به دنبال پایگاه در منطقه است. آمریکاییها ملاحظات اسرائیل را نیز در روابط خود با مصر مدنظر دارند. السیسی میتواند مبارزه ۸۰ میلیون مصری با اسرائیل را سرکوب کند. سفر رئیسجمهور مصر به واشنگتن سفری راهبردی بود و نتایج آن در طول سالها نمایان خواهد شد. علنی شدن این مناسبات نوعی گوشزد به مخالفان، به معنی بسته شدن فضای مصر و محدود شدن مانورهای اقتصادی- سیاسی روسیه در مصر محسوب میشود.